🎲mikrobloggeriet olormolorm-15 · olorm-16 · olorm-17

Zooming

De siste dagene har jeg tenkt litt på hvordan jeg bruker zooming i programmering.

Jeg liker å skrive tester før jeg skriver implementasjon. Av og til merker jeg en slags ubalanse hvor feks testene jeg skriver ikke henger så godt sammen med implementeringen. Eller at implementeringen er vanskelig. Da har jeg lært meg til å se etter et “mindre” problem å løse ved å enten zoome inn eller zoome ut.

Zoom ut

Jeg kan prøve meg på et tenkt eksempel:

Se for deg at du vil lage en funksjon som tar inn en liste med tall, og returnere en ny liste som er som input-listen—men alle tallene er lagt sammen med tallet til venstre for seg selv ganget med tallet til høyre for seg selv. Se for deg at du skriver litt eksempeltester, og det går greit til å begynne med, men etter hvert som eksemplene blir mer kompliserte blir implementasjonen vanskeligere. Helt til du innser at inni implementasjonen din ligger det en litt ræva reduce-implementasjon. (Her later vi som programmeringsspråket ditt ikke har noen reduce fra før.) Nice! Da kan du zoome ut.

Lag en ny fil/modul/klasse hvor du skriver tester for og implementerer reduce-en din uten støyen fra de obskure detaljene i den originale oppgaven din. Når du er fornøyd (nok), kan du zoome inn igjen og fortsette på den originale oppgaven.

Zoom inn

Flippen er at du kanskje så at “legge sammen med et tall og gange med et annet tall” er én ting du gjør mange ganger i problemet ditt. Så hva er enklere enn å gjøre én greie med mange ting? Det er å gjøre én greie med én ting! Så da kan vi zoome inn og lage en ny funksjon feks, som legger sammen et tall med et annet tall ganger det med et tredje tall. Zoom ut til originalproblemet ditt når du er ferdig.